info trafik

Friday, May 6, 2011

Kesempatan yang hilang

Dalam menelusuri denai kehidupan ini...byk perkara yg kita lalui. Banyak peluang yang kita perolehi tapi byk jugak ranjau yg gagal kita tangani.

Masa juga sering mengejar kita, jenuh kita melajukan langkah..namun, masih belum SEMPAT mengejar masa.

Hari ke sehari...masa mula jauh meninggalkan kita. Semakin hari, semakin menginjak ke umur tua. Tapi...masih banyak ynag belum SEMPAT kita buat.

Terlalu sibuk mengejar kemewahan dunia...sedangkan kemewahan akhirat, kita sia-siakan...owh..katanya, tak SEMPAT la...

Terlalu sibuk bekerja, sehinggakan tak sedar kawan-kawan dah beranak-pinak bahagia membina keluarga. Kita? Owh...tak SEMPAT nak pikir...

Terlalu sibuk mempertahankan konon-kononnya prinsip hidup...akhirnya...tak SEMPAT buat apa-apa untuk membahagiakan diri...

Tanpa sedar...semua keSEMPATan tue hilang...hilang bersama masa yg telah berlalu...

Ya ALLAH, sesungguhnya aku ini insan yg sering lalai...sering lupa dan sering leka...jgnlah disebabkan kekurangan ku itu, aku hilang kesempatan untuk beribadah dan beramal kepada-MU, dan janganlah kerananya juga...aku hilang kesempatan untuk membina keluarga dan kebahagiaan aku sendiri. Bantulah aku Ya ALLAH...Amin ya rabbal a'lamin..

2 comments:

  1. Salam Fauziana, satu coretan yang menarik. Inilah sebenarnya perkara yang dilalui oleh majoriti insan. Sebab itu Nabi pernah mengingatkan dalam hadis yang masyhur yang bermaksud: ingat lima sebelum datang lima, sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sempit dan hidup sebelum mati. Moga cepat mendapat jodoh yang baik.

    ReplyDelete